
مدیرکل دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاد دانشگاهی با اشاره به بحران منابع آبی، از تمرکز کامل این نهاد پژوهشی بر افزایش بهرهوری مصرف آب در بخش کشاورزی خبر داد.
سیدضیاء نصرتی، مدیرکل دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاد دانشگاهی در گفتوگو با هیچ یک ، با اشاره به اهمیت حضور در رویدادهای بینالمللی اظهار کرد: نمایشگاه اکسپو بستری بسیار مناسب برای معرفی دستاوردها و توانمندیهای هر حوزه است، بهویژه برای ما در جهاد دانشگاهی که در حوزه پژوهش و فناوری فعالیت داریم.
وی ادامه داد: این دومین تجربه حضور بخش کشاورزی و منابع طبیعی جهاد دانشگاهی در نمایشگاه اکسپو است. در سال گذشته، برای نخستینبار جهاد دانشگاهی با تمرکز بر بخش کشاورزی در این رویداد شرکت کرد و خوشبختانه دستاوردهای خوبی نیز حاصل شد. امسال علاوه بر بخش کشاورزی، بخش فنی و مهندسی نیز در نمایشگاه حضور دارد.
هدفگذاری جهاد دانشگاهی: تأمین امنیت غذایی پایدار
این مقام مسئول با بیان اینکه تمامی همکاران دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی در سراسر کشور در قالب پژوهشگاهها، پژوهشکدهها، گروههای پژوهشی و مراکز خدمات تخصصی فعالیت دارند، گفت: همه ما یک هدف مشترک را دنبال میکنیم و آن، کمک به تأمین امنیت غذایی پایدار کشور است.
وی با اشاره به چالشهای این حوزه افزود: بررسیها نشان میدهد مهمترین چالش پیش روی تأمین امنیت غذایی، تغییر اقلیم و پیامدهای آن از جمله محدودیت منابع آب است.
تمرکز بر افزایش بهرهوری مصرف آب
نصرتی تأکید کرد: با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود، افزایش بهرهوری مصرف آب در این بخش باید اولویت اصلی باشد. از همین رو، ما در جهاد دانشگاهی، رویکرد اصلی همه پژوهشهای خود را بر این موضوع متمرکز کردهایم.
وی افزود: تمام گروههای پژوهشی دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی، برنامههای سهساله خود را با تمرکز بر افزایش بهرهوری آب تعریف کردهاند و تلاش داریم پژوهشهایی را دنبال کنیم که به تحقق این هدف کمک کند.
ورود به حوزه صادرات محصولات دانشبنیان
مدیرکل دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاد دانشگاهی با اشاره به پیشرفتهای اخیر اظهار کرد: خوشبختانه، روند تکامل پژوهشهای ما باعث شده که امروز به صادرات محصولات دانشبنیان نیز فکر کنیم. این مسیر را از سال گذشته و همزمان با ششمین نمایشگاه اکسپو آغاز کردیم و اکنون دومین تجربه ما در این زمینه رقم خورده است.
وی ادامه داد: دو طرح ما موفق شدهاند وارد فرآیند صادرات محصولات دانشبنیان در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی شوند. یکی از این دستاوردها مربوط به تولید جنینهای تعیین جنسیتشده دامهای پربازده است که به کشورهای آفریقایی از جمله کنیا، اوگاندا و تانزانیا صادر شده و نتایج بسیار خوبی داشته است.
اولین صادرات واکسن آبزیان ایران به روسیه
این مقام مسئول با اشاره به برنامه صادرات جدید گفت: قرارداد صادرات واکسن آبزیان به کشور روسیه امضا شد. این نخستین تجربه صادرات واکسن آبزیان از ایران به روسیه است و جهاد دانشگاهی در این حوزه حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
توسعه همکاریها در سایر حوزههای کشاورزی
نصرتی افزود: علاوه بر واکسن آبزیان و تولید جنین، در حوزه هیبرید سبزی و صیفیجات، صنایع غذایی، تولید آفتکشها و داروهای دامی نیز دستاوردهای قابلتوجهی داشتهایم که میتواند زمینهساز حضور در بازارهای صادراتی باشد.
وی با اشاره به برنامههای آتی در نمایشگاه عنوان کرد: امروز تفاهمنامهای میان جهاد دانشگاهی و یک شرکت روسی برای صادرات محصولات دیگری مانند خوراک آبزیان، قارچهای خوراکی و دارویی و تجهیزات آبزیپروری منعقد خواهد شد.
نصرتی با اشاره به بازخورد مثبت کشورها از فناوریهای ایرانی گفت: در این نمایشگاه، کشورهای متعددی در سطوح مختلف حضور یافتهاند. وزیر کشاورزی اوگاندا نیز در محل نمایشگاه حضور پیدا کرده و علاقهمندی خود را به همکاری در حوزه دام سنگین اعلام کرده است. سال گذشته نیز فناوریهای ما را بررسی کرده بودند و مقدمات قرارداد فراهم شده بود.
وی ادامه داد: نمایندگانی از ساحل عاج نیز در سه حوزه دام سنگین، هیبرید، سبزی و صیفی و قارچهای خوراکی و دارویی ابراز تمایل به همکاری کردهاند. کشور مالی نیز بهطور مشخص خواهان همکاری شده است.
این مقام مسئول در پایان گفت: تیمی از عراق نیز علاقهمند به دانش فنی و واردات واکسن آبزیان از ایران شدهاند. امروز دومین روز نمایشگاه است و مطمئناً در روزهای آتی نیز مذاکرات و فرصتهای بیشتری برای توسعه همکاریهای بینالمللی فراهم خواهد شد.