
مقدمات راهاندازی کسبوکار در زمان دانشجویی
هیچ یک،دانشجویان عزیز، به کلاس کسبوکار خوش آمدید! این ماه بسیاری از دانشجویان کارشناسی یا کارشناسی ارشد فارغالتحصیل میشوند و به همین خاطر مطالبی نظیر «بهترین شهرها از لحاظ فرصت شغلی» یا «برنامه مالی فارغالتحصیلها» حسابی رونق پیدا میکنند.درست پشت سر این سال آخریها، دانشجویانی هستند که به زودی فارغالتحصیل میشوند. کارآفرینانی مانند کسپر کوبیکا و سارا کاوز اما بر اين باورند که دوران دانشجویی بهترین زمان برای شروع به کار یک کارآفرین است.
بیشتر دانشگاهها شرایط خوبی برای شروع کسبوکار به دانشجویان فراهم ميكنند؛ وامهای دانشجویی، مشاوره رایگان و… واقعاً میتوان فرصت خوبی به دست آورد. اگر میخواهید بعد از فارغالتحصیلی کسبوکار کوچک خود را داشته باشید، به نکات زیر توجه کنید تا پیشرفت زودهنگام خوبی را در مسیر کارآفرینی تجربه کنید.
1-کمکم با افراد مختلف ارتباط برقرار کنید.
در دنیای کسبوکار نیز مانند زندگی واقعی، مهم است که افراد با انگیزه و با پشتکاری در اطرافتان وجود داشته باشند. محیط دانشگاه را بررسی کنید، تا حدودی متوجه شوید که چه نوع افرادی در دانشگاهتان درس میخوانند و سپس کمکم با آنها ارتباط برقرار کنید. همکلاسیهایتان را به خوبی بشناسید و با آنها گفتوگو کنید.همچنین وقت بگذارید و از فعالیتهای فوقبرنامه و دورههای کارآموزی موجود در دانشگاه غافل نشوید. در چنین مکانهایی میتوانید ارتباطات خوبی با مردم برقرار کنید. ارتباطاتی که در این دوره برقرار میکنید، همراهتان باقی میماند و به شما اجازه میدهد تا شبکهای از افراد متخصص در اطراف خود داشته باشید و در هنگام نیاز، به آنها رجوع کنید.
2-با استادان خود ارتباط خوب و پایداری برقرار کنید.
همانقدر که وقت میگذارید و با همکلاسیها و همدانشکدهایهای خود ارتباط برقرار میکنید، باید روی برقراری ارتباط با کارمندان دانشگاه و استادان نیز متمرکز شوید. تا حد ممکن استادان خود را بشناسید. از آنها در مورد ایدهها و ابهاماتتان درباره نحوه بازاریابی، مدیریت محصولات و امور مالی خود سوال کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که پس از فارغالتحصیلی نیز ارتباطتان را با آنها حفظ کنید. گاهی محصولاتتان را به عنوان هدیهای برای آنها بفرستید یا در شبکههای اجتماعی حرفهای، مانند لینکدین، با آنها ارتباط داشته باشید.
3-پیشنویسی از برنامه کسبوکارتان تهیه کنید.
اغلب برنامه کسبوکار به عنوان ترسناکترین کاری که هر کارآفریني باید انجام دهد در نظر گرفته میشود. اما این برنامه یکی از فوقالعادهترین داراییهای استارتآپ شماست. زمانی که متوجه شدید چه محصول یا خدماتی باید به فروش برسانید، برنامه کسبوکارتان ارزیابی بیطرفانهای در مورد شرکتتان برایتان فراهم خواهد کرد. موارد تیتروار زیر باید در برنامه کسبوکار لحاظ شوند:
خلاصه کارهای اجرایی: توضیح اولیه در مورد کسبوکار
توصیف، مفهوم و استراتژی کسبوکار: نگاهی عمیق به مولفههای منحصر به فرد کسبوکار و اهداف کلی آن.
تحلیل صنعت: نگاهی جامع به رقبا و پیشنهادهاي آنها.
تحلیل بازار: نگاهی جامع به مخاطبان هدف و نیازهای آنها.
سازماندهی و مدیریت: پروفایل کارمندانتان و ویژگیهای آنها.
پیشبینی مالی: آمار و ارقام مالیتان، شامل پیشبینی جریان مالی، سود و ضرر.
پیشبینی سرمایه مورد نیاز: مشخصکردن سرمایه مورد نیاز و چگونگی جذب آن.
ضمیمه: مدارکی مانند پژوهشهای کاری، ثبت قانونی شرکت، نامهها و…
4-وضعیت مالیتان را سروسامان بدهید.
البته که نیازی نیست به دانشجویان بگوییم کمخرج کنند و بودجهشان را هدر ندهند، چون خودشان در این زمینه استاد هستند! اما تاکید مجدد روی این قضیه خالی از لطف نیست. بر اساس پژوهشی که از سوي ولز فارگو بر روی مالکان جوان کسبوکار صورت گرفته است، 14 درصد از افراد جوانی که کسبوکاری برای خود ایجاد کردهاند، آن را با پساندازشان شروع کردهاند و در ابتدای کار وامی نگرفتهاند.به دلیل سن کم، کوچکبودن کسبوکار و نداشتن تجربه، وام چندان قابل توجهی برای شروع کسبوکار به دانشجویان داده نمیشود. دانشجویان و افرادی که به تازگی فارغالتحصیل شدهاند و میخواهند بر اساس پسانداز شخصیشان استارتآپی برای خود راهاندازی کنید، باید مطمئن شوند که پسانداز خوبی دارند و قسطها را به موقع پرداخت میکنند تا مجبور به پرداخت جریمه نشوند.
5-در صورت امکان سرمایهگذار جذب کنید.
همانطور که قبلاً گفتم، برنامه کسبوکار شما باید شامل پیشبینی سرمایه موردنظر و چگونگی جذب آن سرمایه نیز باشد. راحت باشید و در همان دوران دانشجویی هم به سراغ برخی سرمایهگذاران بروید و از کسبوکارتان برایشان بگویید. اگر کسبوکارتان به اندازه کافی جالب و منحصر به فرد باشد، مطمئن باشید که میتوانید سرمایهگذاران خوبی برایش پیدا کنید.از همه مهمتر، سعی کنید در دوران دانشجویی خطرپذیرتر باشید و چیزهای زیادی یاد بگیرید. به عنوان یک دانشجو چیز زیادی از دست نخواهید داد، اما آموختههایتان در تمام طول عمر به کمکتان خواهند آمد.