
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، با اشاره به نبود نانواییهای عرضهکننده نان کامل در پایتخت و با بیان اینکه این نوع نان میتواند بخشی از نیاز پروتئینی مردم را تأمین کند، گفت: مقاومت صنفی و تعارض منافع در میان برخی نانوایان مانع تولید نان کامل در تهران شده و لازم است دسترسی به نان کامل به مطالبهای مردمی تبدیل شود.
دکتر سیدحسن امامیرضوی در گفتوگو با هیچ یک _ با بیان اینکه با فقدان نانواییهای عرضهکننده نان کامل در پایتخت مواجه هستیم، اظهار کرد: دسترسی به نان کامل در پایتخت میبایست به مطالبهای مردمی تبدیل شود و مردم به این نتیجه برسند که نان کامل یک نیاز است. نان کامل نسبت به نانهای در دسترس سالمتر است. این روزها، مردم به میزان کافی پروتئین دریافت نمیکنند و این در حالی است که نان کامل میتواند قدری از پروتئین مورد نیاز آنها را تامین کند. دسترسی به نان کامل در پایتخت میبایست به مطالبه مردمی تبدیل شود و این پرسش «چرا نان کامل در پایتخت در دسترس نیست؟» را مطرح کنند.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: اگر اهالی پایتخت بخواهند نان کامل مصرف کنند، میبایست به سوپرمارکتهایی مراجعه کنند که نان را از سایر شهرها به تهران آوردهاند. به این ترتیب به طور قطع، نانهای کامل که در سوپرمارکتها در دسترس هستند، تازه نیست و بیات است و قابل خوردن نیست. همچنین این احتمال وجود دارد که نان کامل به صورت نان خشک عرضه شود اما نان خشک با ذائقه اغلب مردم ایران سازگار نیست و ناچار هستند با خیسکردن نان از این ماده غذایی استفاده کنند اما طعم نان با این عمل تحت تاثیر قرار میگیرد.
مقاومت در برابر تولید نان کامل در پایتخت
امامیرضوی با بیان اینکه مقاومتهایی در مسیر عرضه نان کامل در پایتخت وجود دارد، اظهار کرد: مقاومتهایی که در مسیر عرضه نان کامل وجود دارد، ناشی از تعارض منافع است. برخی افراد که در اتحادیه نانوایان حضور دارند، اجازه نمیدهند که نان کامل در پایتخت تولید شود. استدلال مخالفان تولید نان کامل در پایتخت این است که فرایند فرآوری نان کامل نسبت به سایر نانها طولانیتر است و همچنین قیمت مصرفکننده برای نانوایان مقرون به صرفه نیست؛ بنابراین در مسیر تولید نان کامل گام برنمیدارند.
راهکاری برای برطرف کردن مشکلات تولید نان کامل
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: جلسهای در ارتباط با بررسی شرایط تولید نان کامل برگزار شد. وزارت کشور بر این باور است که اجاره بهای محل نانوایی در قیمت تمامشده نان لحاظ شود؛ به نحوی که فرمانداری قیمتهای متفاوت برای نان کامل در نقاط مختلف شهر در نظر گیرد. به طور قطع، قدرت خرید ساکنان مناطق شمالی و جنوبی شهر تهران متفاوت است؛ بنابراین قیمت نان کامل در جنوب شهر نسبت به مناطق شمال شهر تهران کمی ارزانتر باشد. همچنین اجارهبها مناطق جنوبی نسبت به مناطق شمالی شهر تهران کمتر است و میتوان نان را با قیمت کمتری نسبت به شمال تهران عرضه کنند. این موضوع را در جلسهای که برگزار کردیم، مورد بررسی قرار دادیم و این موضوع تا حدودی تصویب شده است.
فعالیت ۸۰ کارخانه تولید آرد کامل در کشور
وی درباره ضرورت تامین اقتصاد نانوایان گفت: اگر وزارت کشور در مسیر تامین اقتصاد نانوایان گام بردارد، رغبت به پخت نان کامل نیز افزایش مییابد. هنگامی که مطالبه آرد کامل افزایش یابد، کارخانه آرد کامل نیز ایجاد میشود. ۱۴۰ کارخانه توانستهاند پروانه تولید آرد کامل را دریافت کنند اما ۸۰ مورد از این تعداد فعال هستند. همچنین ۶۰۰ نانوایی در کشور نان کامل را عرضه میکنند.
اقناع مردم برای مصرف نان کامل زمانبر است
وی در پاسخ به پرسش «تمایل مردم برای مصرف نان سفید نسبت به نان کامل بیشتر است. چگونه میتوان مردم را برای مصرف نان کامل اقناع کرد؟» گفت: اقناع مردم برای مصرف نان کامل زمانبر است. نان سفید نسبت به نان کامل خوشطعمتر است و این در حالی است که برخی نانواییها از افزودنیهایی استفاده میکنند تا نان خوشطعمتری عرضه کنند. به طور مثال، مادهای به نان بربری اضافه میکنند و مشخص نیست که از چه موادی تشکیل شده و این ماده، نان را کمی شیرینتر میکند. البته نان باید به نحوی فرآوری شود که برای ذائقه مردم خوشطعم باشد اما باید بدانیم که ذائقه مردم در گذر زمان تغییر میکند و به یک ماده غذایی عادت میکنند.
باورهای اشتباه مردم درباره نانها
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: به طور معمول، مردم نان را با پنیر، ماست و کره میخورند که مصرف این موادغذایی نیز سبب ایجاد طعم میشود و متاسفانه برخی مردم کشور نیز نان را خالی مصرف میکنند. باورهای اشتباه مردم در ارتباط با مصرف نان میبایست برطرف شود؛ به طور مثال، مردم تصور میکنند که بیشترین سبوسگیری برای نانهای لواش و تافتون است اما این در حالی است که بیشترین سبوسگیری برای نان بربری است که ۱۵ تا ۱۸ درصد سبوسگیری دارد.
وی گفت: نانهای لواش، تافتون، بربری و سنگک در تهران عرضه میشود که کمترین میزان سبوسگیری برای نان سنگک است. مردم میبایست درباره مسائل مرتبط با نان مانند سبوسگیری اطلاع داشته باشند تا در انتخاب نانهای موجود لحاظ کنند.