
یکی از محدودیتهای اصلی واردات خودرو در دورانی که آزادسازی آن مطرح شد، محدودیت ورود خودروهای ۲.۵ لیتری به بالا بود. دولت در آن زمان این گونه تشخیص داد که شرکتهای واردکننده باید محصولاتی را به کشور بیاورند که کمتر از ۲۵۰۰ سی سی حجم موتور دارند، اما به نظر میرسد که استقبال خریداران از خودروهای وارداتی، دولت را وادار به پذیرش و لغو برخی از محدودیتها کرده است.
خبر خوب اینکه از این به بعد شرکتهای واردکننده میتوانند ماشینهایی وارد بازار کنند که حجم موتور آنها از ۲.۵ لیتر هم بیشتر است. با وجود باز شدن مسیر واردات، همچنان تعرفه واردات خودرو برای آن دسته از محصولاتی که مجهز به پیشرانههای قدرتمند هستند، بسیار سنگین تعیین شده است. برای خودروهایی که بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ سی سی حجم موتور دارند، تعرفه ۱۸۰ درصدی تعیین گردیده است.
واردات خودرو با حجم موتور بیش از ۲۵۰۰ سی سی
در خصوص خودروهایی که حجم موتور بیشتر از ۳۰۰۰ سی سی دارند، تعرفهها افزایش خواهد یافت و بیشتر از این هاست. دولت برای این گروه از خودروهای وارداتی، تعرفه گمرکی ۱۹۵ درصدی مشخص کرده است؛ بنابراین، واردکنندگان باید هزینه قابل توجهی را برای ورود این خودروها بپردازند که در نهایت، قیمت قطعی خودرو را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
وضع تعرفههای ۱۸۰ درصدی به بالا باعث میشود تنها واردکنندگانی که سرمایه بالایی دارند، بتوانند نسبت به خرید و واردات خودروهای پرقدرت اقدام کنند. این تصمیم عملا بازار خودروهای لوکس و با موتورهای پر حجم را به گروه خاصی واگذار میکند و به انحصار هر چه بیشتر آن دامن خواهد زد.
به اعتقاد بعضی از کارشناسان، آزاد شدن واردات خودروهایی که پیشرانههای قدرتمند دارند، میتواند ابزاری برای کنترل بازار خودرو باشد. در سالهایی که ورود این خودروها به کشور ممنوع بود، قیمتشان به شدت افزایش یافت. متاسفانه در دورانی که واردات چنین محصولاتی قدغن شده بود، مدلهایی که محبوبیت بالایی داشتند با قیمتهای بسیار غیرمنطقی خرید و فروش شدند.در همین مدتی که ورود خودروهای ۲.۵ لیتری به بالا به کشور ممنوع بود، خودروسازان جهانی رویکرد تازهای در پیش گرفتند و به جای اینکه از موتورهای حجیم و سنگین استفاده کنند، سراغ پیشرانههای کوچک و کم حجم رفتند. با این حال، هنوز هم تعداد زیادی از برندها، خودروهایی با موتورهای شش سیلندر و حجیم تولید میکنند و این یعنی واردات چنین محصولاتی همچنان متقاضی دارد.
تأثیر واردات خودروهای ۲.۵ لیتری بر بازار خودرو
یکی از مهمترین آثار آزادسازی واردات خودروهای ۲۵۰۰ سی سی به بالا، کاهش قیمت مدلهای قدیمی و پرطرفدار بازار همچون تویوتا لندکروزر است. این شاسی بلند لوکس و محبوب بیش از یک دهه است که در بازار حضور دارد و چون واردات مدلهای جدیدترش ممنوع بوده، باعث شده تا نسخههای قدیمی آن با بهای نجومی و فضایی خرید و فروش شوند.وضعیت مشابهی را در مورد خودروهایی نظیر تویوتا آریون، کیا کادنزا، هیوندای آزرا، مرسدس بنز کلاس S و بی ام و سری 7 نیز شاهد هستیم. ورود مدلهای جدید با موتورهای حجیم باعث میشود مشتریان، به جای پرداخت هزینههای بالا برای خودروهای دست دوم، سراغ گزینههای نو و وارداتی بروند.از سوی دیگر، بازار خودروهای لوکس چینی با چالش جدیدی مواجه خواهد شد. خودروسازان چینی قصد داشتند با مونتاژ مدلهای نیمه لوکس خود، جایگاه قدرتمندی در بازار ایران کسب کنند، اما با آزاد شدن واردات خودروهای قدرتمندتر، آنها ناچارند قیمتهای رقابتیتری ارائه دهند یا طرح های تشویقی بیشتری برای جذب خریداران در نظر بگیرند.