
مولفههای جدید نظیر انشعابات غیرمجاز و استخراج غیرقانونی رمز ارز را میتوان از دلایل اصلی ناترازی برق دانست چرا که مشخص نیست چه کسی و در کجا در حال استخراج رمز ارز با برق یارانهای است.
به گزارش هیچ یک _ بحران انرژی واژهای آشنا برای تمامی اقشار زیرا این روزها گریبان گیر مردم شده است، از قطعیهای مکرر گرفته تا آلودگی هوا و ناترازی گاز که همگی را به صورت زنجیروار به یکدیگر متصل میکند.
آمار و ارقام منتشر شده گواه آن را دارند که شدت مصرف انرژی در ایران بیش از ۲ و نیم برابر جهانی است وی در رابطه با میزان شدت مصرف انرژی در کشور در مقایسه با میانگین جهانی، اردشیر مذکوری مدیرعامل شرکت شبکه برق ایران صحه گذاشته و به خبرنگار مهر گفت: بر اساس آخرین گزارش EIA که در سال ۲۰۲۳ منتشر شده است مصرف انرژی در کشور ما دو برابر متوسط جهانی است همچنین، طبق گزارشهای اخیر، مصرف انرژی در کشور ما نسبت به میانگین جهانی دو برابر است. حدود ۲ تا ۳ برابر کشورهای توسعه یافته است. به عبارتی در کشور ما برای هر یک دلار تولید ناخالص، ۲.۳ کیلووات ساعت برق مصرف میشود در حالیه که میانگین جهانی ۱.۲ کیلووات ساعت به ازای هر دلار است ضمن آنکه روند جهانی رو به کاهش مصرف پیش میرود در حالی که در ایران هنوز روند افزایشی وجود دارد یعنی مصرف انرژی کمتر درآمد کمتری کسب بکنیم بهتر است.
استخراج رمز ارز مؤلفه جدید برای افزایش مصرف برق
برآوردها حاکی از آن بود که رشد مصرف برق همچون سال گذشته ۸.۷ درصد باشد در حالی که اردیبهشت ماه با ثبت ۱۵.۲۱ افزایش مصرف برق رکورد جدیدی به ثبت رساند. این در حالیست که میانگین رشد ۱۰ ساله برق ۴.۷ درصد بوده و به معنای رشد چندین برابری مصرف برق است؛ اما سوال اینجاست اگر افزایش زود هنگام دما را کنار بگذاریم علت مصرف لجام گسیخته برق چه چیزی میتواند باشد.
استخراج رمز ارز را میتوان یکی از دلایل عمده این امر دانست، چرا که عباس علی آبادی وزیر نیرو روزهای گذشته از این موضوع سخن به میان آورد و گفته است، در فاصله سال گذشته تا الان ۲۴۸ هزار ماینر غیر مجاز کشف کردیم. طرف اصلاً در ایران نیست و خانه اجاره میکند و ماینر میگذارد. ما روزانه اعداد عظیمی ماینر کشف میکنیم و تا این اشکالات برطرف نشود این مشکلات کماکان وجود دارد.
اردشیر مذکوری مدیرعامل شرکت شبکه برق ایران صحه گذاشته و به خبرنگار مهر در رابطه با تأثیر ماینرها در مصرف برق میگوید: برخی از رشدهای مصرف متناسب با جمعیت و دما نیست و نشان دهنده مؤلفه جدید است که وارد سبد مصرف شده که میتوان گفت ماینر و یا انشعابات غیر مجاز است.
پاداش برای گزارش دهندگان ماینرهای غیر مجاز
این موضوع به قدری از اهمیت برخوردار است که برای معرفی کنندگان ماینر های غیر مجاز پاداش در نظر گرفته شده و چند روز گذشته ۸ میلیارد تومان پاداش پرداخت شده است
مجری نظارت و ساماندهی استخراج رمزارز شرکت توانیر هادی سفیدمو با اشاره به مصرف بسیار بالای ماینرهای غیرمجاز، اظهار داشت: مصرف برق هر ماینر حتی از مصرف کولر گازی هم بیشتر است. ضمن اینکه ترموستات کولرهای گازی در زمانهایی از روز، کولر را خاموش میکند، اما ماینر یک مصرف کننده مداوم است که فشار زیادی به شبکه وارد میکند.
وی با بیان اینکه ماینرهای غیرمجاز، موجب آسیب به شبکه و وسایل برقی سایر مشترکان میشوند، از مکاتبه با قوه قضائیه برای جرم انگاری این ماینرها خبر داد و گفت: ما در حال حاضر با همکاری پلیس اقتصادی و سایر نهادهای انتظامی و امنیتی در حال مقابله با ماینرهای غیرمجاز هستیم.
مجری نظارت و ساماندهی استخراج رمزارز شرکت توانیر خاطرنشان کرد: کشفیات ما در سال گذشته دو برابر سال قبل از آن بود و در فروردین امسال هم ۴ برابر فروردین پارسال کشفیات داشتیم.
بر اساس این گزارش، در صورتی که ماینرها جمعآوری شوند و یا مکانهای مشکوک به استفاده از ماینر به کنتورهای هوشمند تجهیز شوند میتوان به بیشتر نشدن افزایش ناترازی امیدوار بود چرا که به نظر میرسد بخش قابل توجهی از ناترازی موجود مربوط به استخراج غیر قانونی رمز ارز به دلیل پایین بودن قیمت برق در کشور است.