پژوهشگران دانشگاه لندن توضیح میدهند که تغییر عادات غذایی مربوط به ضایعات، به دلیل غیر ملموسبودن پیامدها و پنهانبودن میزان هدررفت، بسیار دشوارتر از مقابله با چاقی است.
به گزارش هیچ یک ، وبگاه فیز در گزارشی آورده است:
برآوردها نشان میدهد ۱۹ درصد از کل غذای جهان دور ریخته میشود که سالانه به بیش از یک میلیارد تُن میرسد و سهم خانوارها در این فاجعه حدود ۶۰ درصد است.
پژوهشگران دانشگاه لندن و کالج روستایی اسکاتلند با انتشار مقالهای در نشریه نِیچِر هیومَن بیهِیوییِر/ Nature Human Behavior، شش راهکار عملی برای مقابله با معضل جهانی ضایعات غذایی ارائه کردهاند.
چرا تغییر عادات ضایعات غذایی سختتر از مقابله با چاقی است؟
پروفسور کِیتی تَپِر (Katy Tapper)، نویسنده اصلی مقاله و استاد روانشناسی، توضیح میدهد: دولتها دهههاست که برای حل مشکل چاقی برنامهریزی میکنند. در نتیجه، هرچند هر دو از معضلات بزرگ جامعه محسوب میشوند، به نظر میرسد تغییر الگوی ضایعات غذایی در سطح خانوار دشوارتر باشد.
وی در ادامه میافزاید: ردیابی ضایعات غذایی بسیار سختتر است. ضایعات غذایی معمولاً در سطل زباله عمومی قرار میگیرد و ما معمولاً نمیدانیم که آیا این هفته در مقایسه با هفته گذشته، یا امروز در مقایسه با دیروز غذای بیشتری دور ریختهایم یا نه.
وی معتقد است: جنبه دیگر این است که ضایعات غذایی ما پنهان است. نه تنها خودمان نمیدانیم چه چیزهایی را دور میریزیم، بلکه نمیدانیم دیگران چه میزان دور میریزند یا چه مقدار دورریز، پذیرفتنی است. برخلاف چاقی که تأثیرات آن برای هر فرد ملموس و فوری است، پیامدهای ضایعات غذایی غیر مستقیم و نامحسوس هستند. تغییرات اقلیمی بلافاصله پس از انداختن غذا در سطل زباله اتفاق نمیافتد.
کریستیَن رِینولدز (Christian Reynolds)، دیگر نویسنده مقاله نیز تأکید میکند: ما نمیتوانیم از این مساله فرار کنیم. همه باید غذا بخوریم؛ بنابراین ناگزیر با پدیده ضایعات غذایی روبهرو میشویم. علاوه بر این، ضایعات غذایی، رفتاری با دهها عامل تعیینکننده است.
۶ راهکار ساده برای کاهش ضایعات غذایی در منزل
۱. ضایعات غذایی را جلوی چشم بیاورید:
- یک سطل جداگانه مخصوص ضایعات غذایی در آشپزخانه قرار دهید؛
- هر بار که غذایی را دور میریزید، میزان آن را ببینید و سعی کنید هفته بعد کمتر دور بریزید.
۲. برای خودتان هدفگذاری کنید:
- سعی کنید هر ماه ۱۰ درصد کمتر از ماه قبل غذا دور بریزید؛
- از برنامههای ردیابی ضایعات غذایی در گوشی همراه خود استفاده کنید تا پیشرفت خود را اندازهگیری کنید.
۳. نحوه صحیح نگهداری مواد غذایی را یاد بگیرید:
- برچسب تاریخ مصرف مواد غذایی را بخوانید؛
- مواد غذایی را در قسمت مناسب یخچال قرار دهید تا دیرتر فاسد شوند؛
- روشهای منجمد کردن صحیح مواد غذایی را بیاموزید.
۴. انگیزه خود را تقویت کنید:
- محاسبه کنید هر ماه با کاهش ضایعات غذایی چه میزان پول ذخیره میکنید؛
- به این فکر کنید که هر وعده غذایی که دور نمیریزید، کمک به محیطزیست است.
۵. عادتهای خرید خود را اصلاح کنید:
- قبل از خرید، فهرست تهیه کنید و فقط همان مواد غذایی را تهیه کنید؛
- از خریدهای بیش از اندازه و غیر ضروری خودداری کنید؛
- مواد غذایی قدیمیتر را در جلوی قفسههای آشپزخانه قرار دهید.
۶. در تغییرات بزرگتر مشارکت کنید:
- در پویشهای محلی کاهش ضایعات غذایی مشارکت کنید؛
- از فروشگاهها بخواهید بستهبندیهای کوچکتر ارائه دهند؛
- دانش خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
چشمانداز آینده
رینولدز معتقد است که ضایعات غذایی مسالهای پیچیده باقی میماند، اما امیدواریم این راهکارها به مردم و سیاستگذاران کمک کند مسیر درستی برای مقابله با این معضل پیدا کنند.
این پژوهش تأکید میکند که برای رسیدن به هدف توسعه پایدار سازمان ملل، کاهش ۵۰ درصدی ضایعات غذایی خانوار تا ۲۰۳۰ میلادی، نیازمند تغییر نگرش سیستماتیک و اقدام جمعی هستیم.