پژوهشگران برای اولینبار موفق به مشاهده لحظهای هضم قند توسط میکروبهای دریایی شدند. این کشف میتواند معمای پیچیده چرخه کربن در اقیانوسها و تأثیر آن برتغییرات اقلیمی را حل کند.
به گزارش هیچ یک ، وبگاه سایتِکدِیلی در گزارشی آورده است:
گروهی از دانشمندان آلمانی موفق به ساخت یک کاوشگر مولکولی شدهاند که هنگام هضم قند توسط میکروبهای دریایی مانند یک چراغ کوچک روشن میشود. این فناوری جدید پنجرهای به دنیای ناپیدای میکروبهای دریایی گشوده است.
قندها؛ ذخیرهگاههای کربن در اعماق دریا
جلبکها مانند درختان اقیانوس عمل میکنند یعنی کربن هوا را جذب میکنند. این کربن به قند تبدیل میشود. برخی قندها آنقدر ساختار پیچیدهای دارند که فقط میکروبهای ویژهای توانایی هضم آنها را دارند. قندهای هضمنشده به اعماق اقیانوس سقوط میکنند و به مدت صدها سال در کف دریا مدفون میمانند.
نحوه عملکرد کاوشگر مولکولی
این کاوشگر با فناوری پیشرفتهای به نام انتقال انرژی رزونانسی فورستر (FRET) کار میکند: در حالت عادی و هنگامی که قند سالم است، چراغ خاموش است. هنگامی که میکروبها قند را هضم میکنند، چراغ روشن میشود.
اهمیت این کشف علمی
این کشف به فهم بهتر تغییرات اقلیمی و شناخت سازوکار ذخیرهسازی کربن در اقیانوسها کمک میکند. در واقع، استفاده از این کاوشگر، مانند نصب دوربین فیلمبرداری در دنیای میکروبها است.
کاربردهای شگفتانگیز این کشف عبارتاند از:
- پیشبینی دقیقتر تغییرات اقلیمی؛
- درک تأثیر آلودگی بر زیستبوم دریایی؛
- پژوهش روی میکروبهای روده انسان؛
- شناخت بهتر شکوفایی جلبکی.
نظر پژوهشگران
این فناوری برای اولینبار به دانشمندان امکان میدهد مشاهده کنند کدام میکروبها در حال تجزیه کدام قندها هستند. پیتر زیبرگر (Peter H. Seeberger)، از مؤسسه ماکس پلانک، میگوید: این کاوشگر جدید به ما امکان میدهد وقایع را به صورت زنده مشاهده کنیم.
چشمانداز آینده
این دستاورد علمی که در نشریه انجمن شیمی آمریکا/ JACS منتشر شده، میتواند:
- رمز و راز چرخه کربن در اقیانوسها را فاش کند؛
- به مبارزه با تغییرات اقلیمی کمک نماید؛
- درک ما از تنظیم آبوهوای زمین را متحول سازد.