
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مهمترین اقدام حوزه سلامت روان در جنگ ۱۲ روزه، ارائه آموزشها به جامعه بود که در این راستا تلاش کردیم آموزشهایی به صورت کاربردی ارائه شود و علاوه بر آن، آموزشهای تخصصی برای ارتقای توانمندی روانشناسان نیز آماده و ارائه شد.
در جریان جنگ ۱۲ روزه، وزارت بهداشت تلاش کرد تا با تمرکز ویژه بر حوزه سلامت روان، به شکل هدفمند پاسخگوی نیازهای روانی مردم باشد. با استفاده از ظرفیتهای موجود و تجربههایی که از بحرانهای گذشته به دست آمده بود، نظام سلامت وارد مرحله واکنش سریع در حوزه سلامت روان شد. در این مسیر، حمایت تخصصی از روانشناسان و دسترسی عمومی به آموزشهای روانی از طریق سامانه تلفنی، به عنوان راهکارهای اصلی به کار گرفته شد تا همزمان با وقوع بحران، بستر مناسبی برای مشاوره و آموزش فراهم شود.
بهروزرسانی محتواهای آموزشی روانشناسی متناسب با ویژگیهای خاص هر بحران، یکی از محورهای اصلی عملکرد این حوزه بود. در کنار پاسخ فوری به نیازهای جامعه، آموزش مداوم روانشناسان شاغل در شبکه بهداشت نیز در دستورکار قرار دارد تا توان تخصصی برای مداخله در شرایط دشوار تقویت شود. به گفته مسئولان وزارت بهداشت، تفاوتهای عمیق میان بحرانهایی نظیر جنگ و بلایای طبیعی، ایجاب میکند که نوع و عمق مداخلات روانشناختی هم متناسب با وضعیت، بازنگری و تنظیم شود.
محمد رضا شالبافان در گفتوگو درباره ارائه آموزشهای مرتبط با حوزه سلامت روان به مردم در طول جنگ ۱۲ روزه، افزود: شرایط جنگ بسیار متفاوتتر از شرایط بحرانهای دیگر مانند زلزله و سیل بود و در این راستا از تجربه دوران کرونا استفاده کرد و سامانه ۴۰۳۰ را برای ارائه آموزشهای روانشناسی و مشاوره تلفنی فعال کردیم.
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت اظهار کرد: حدود ۵۰۰ روانشناس از سراسر کشور به سامانه ۴۰۳۰ معرفی شدند و همکاری کردند؛ همچنین حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار تماس تلفنی با این سامانه در این روزها برقرار شد و روانشناسان با مردم گفتوگو کردند.
وی ادامه داد: هرچند محتواهای آموزشی سلامت روان برای بحرانها از گذشته آماده شده بود اما شرایط این جنگ متفاوتتر بود و این محتواها باید بهروزرسانی میشد؛ در همین راستا با همکاری سازمانها و نهادهای مختلف، این محتواهای آموزشی به روز شده و از طریق رسانهها در اختیار جامعه قرار گرفت.
هرچند محتواهای آموزشی سلامت روان برای بحرانها از گذشته آماده شده بود اما شرایط این جنگ متفاوت بود و این محتواها باید بهروزرسانی میشد
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت اظهار کرد: حوزه سلامت روان باید برای وضعیت بحرانی آمادگی داشته باشد؛ اما برای هر بحران باید این آمادگی و محتواهای آموزشی، به روزرسانی شود.
وی ادامه داد: بعد از شرایط بحرانی و جنگ نیز به دنبال ارائه مداخلات سلامت روان برای افرادی هستیم که خودشان و خانوادهشان از شرایط جنگ آسیب روانی دیدهاند یا عزیزی را از دست دادهاند.
شالبافان در پاسخ به این سوال که آیا آموزشهای لازم به روانشناسان شاغل در حوزه بهداشت به صورت دورهای انجام میشود نیز گفت: مداخلات روانشناسی در بحران و بلایا از جمله آموزشهایی است که برای روانشناسی که میخواهند در شبکه بهداشت مشغول به کار شوند، ارائه میشود.
وی اضافه کرد: حداقل در هر استان، ۲ تا ۴ مدرس برای ارائه این محتواها به روانشناسان وجود دارد. در این زمینه، سند مداخله روانشناسی در بحران، در سالهای قبل تهیه شده و وجود دارد ولی وقتی بحرانی شکل میگیرد، بر اساس اینکه چه بحرانی است و عمق آن چیست و به چه گروههایی آسیب زده و چقدر طول کشیده، باید محتواهای آموزشی روانشناسی نیز به روز رسانی شوند.
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در بحرانهایی مانند زلزله، این موضوع خیلی اهمیت دارد که به طور مثال، با کودکانی مواجه هستیم که آسیب جدی دیده و خانواده خود را از دست دادهاند؛ جنس مداخله روانشناسی در زمان زلزله با بحرانی مانند جنگ تفاوتهایی دارد.