
قورمه سبزی نذری در ایام محرم که در هیاتهای پخته میشود از جمله خوش طعمترین و به یادماندنیترین نذریها محسوب شده که هر کس اگر فقط یکبار آن را چشیده باشد، تا آخر عمر طعم آن را فراموش نخواهد کرد.
گروه هیچ یک زندگی – این روزها با شروع ایام محرم، دادن نذری بعنوان یک سنت دیرینه همراه با برگزاری مراسم به این ماه، آغاز میشود و مردم برای تهیه این عمل خیر آستینها را بالا میزنند. غذاهای مختلف از قیمه و عدس پلو تا زرشک پلو و قورمه سبزی که برای قدردانی از شرکت کنندگان در مراسم عزاداری حسینی و یا ارادت به خاندان ائمه اطهار(ع) و همچین انفاق و کمک به محرمین در این ماه توسط خیرین برای پذیرایی آماده میشود.
یکی از محبوبترین غذاهای نذری در این ماه قورمه سبزی محرم است که در هیاتها پخته شده و میان مردم توزیع میشود. ما دراین مطلب نحوه پخت قورمه سبزی به شیوه هیاتی را برای شما میگوییم. در نظر داشته باشید پخت قورمه سبزی برای نفرات حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر کمی با آنچه شما در منزل خواهید پخت کمی متفاوت است.
مواد لازم برای تهیه خورشت قورمه سبزی نذری برای ۱۰۰ نفر
گوشت گوسفندی تازه با استخوان و مقداری دنبه: ۸ کیلوگرم
سبزی قورمه: ۱۰ کیلوگرم
پیاز خام (برای پیاز داغ): ۱۰ کیلوگرم
لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز: ۲ کیلوگرم
لیمو عمانی: ۱ کیلوگرم
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
پودر یا پرک فلفل قرمز: به مقدار دلخواه
ادویه مخصوص قورمه سبزی: ۱ قاشق غذاخوری
روغن مایع سرخ کردنی: به مقدار لازم
روغن جامد: به مقدار لازم
برنج خام: ۱۵ تا ۱۷ کیلوگرم (برای ۱۰۰ نفر)
زعفران (دم کرده غلیظ): به مقدار لازم
ترکیب سبزی قورمه برای ۱۰۰ نفر
نکته: میزان مورد نیاز سبزی قورمه برای یکصد نفر حدود ۱۰ کیلوگرم است که شامل تره ۳ کیلوگرم، جعفری ۴ کیلوگرم، گشنیز ۱ کیلوگرم، اسفناج ۱ کیلو و ۸۰۰ گرم و شنبلیله ۲۰۰ گرم که در صورت افزایش یا کاهش جمعیت باید به نسبت آن را تغییر دهید.
مدت زمان مورد نیاز برای پخت قورمه سبزی نذری ۴ الی ۵ ساعت و میزان کالری در هر ۱۰۰ گرم قورمه سبزی حدود ۱۵۰ تا ۱۸۰ کیلوکالری است.
نحوه پخت خورشت قورمه سبزی نذری
بخش اول
ابتدا لوبیا قرمز یا چیتی را با توجه به سلیقه شما از شب پیش از پخت نذری خیس کرده و چندین بار آب آن را عوض کنید. این اقدام برای هضم راحت آن انجام میشود. تلاش کنید به دلیل تغییر نکردن رنگ خورشت، لوبیاها را درون یک قابلمه جداگانه بپزید.
بخش دوم
در این بخش سبزی خورشتی را خرد کرده و پخارپز کنید، بعد از این اقدام آن را در روغن سرخ کنید. تا تغییر رنگ سبزیها باید سرخ شوند. اگر با شعله ملایم سرخ شود رنگ مجلسی پیدا خواهد کرد. سرخ کردن سبزی قورمه با روغن جامد به آن طعم بهتری خواهد داد.
بخش سوم
در ادامه پیازها را خرد کرده و درون روغن داغ سرخ کنید تا زمان که پیازها به خود رنگ طلایی بگیرند. سپس گوشت خورشتی را که از قبل خورد کردهاید همراه با یک قاشق غذاخواری ادویه قورمه سبزی، مقداری فلفل قرمز و زردچوبه با پیازها تفت دهید. رنگ گوشتها که تغییر کرد، لوبیاهای پخته شده را که آبکش کردهاید به مواد قورمه سبزی اضافه کنید. این امر باعث چروک نخوردن لوبیان قرمز خواهد شد.
به این مواد آب جوش را به اندازهای که روز گوشت و لوبیا را بپوشاند، اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید. به مدت دو ساعت این مواد باید با همین حالت بپزند.
بخش چهارم
پس از ۱۵ دقیقه سبزی قورمه را که تفت دادهایم به خورشت اضافه میکنیم.
بخش پنجم
نیم ساعت قبل از خاموش کردن شعله گاز، مقداری نمک همراه با لیمو عمانی که از قبل سوراخ شده و در آب جوش قرار گرفته بود، به خورشت اضافه میکنیم. ۳۰ دقیقه اجازه دهید این خورشت با همین شرایط بپزد تا طعم لیموی آن به غذا اضافه شود.
بخش پایانی
برای پختن و جا افتادن خورشت قورمه سبزی ۳ تا ۴ ساعت زمان لازم است. این اقدام باعث میشود روی خورشت روغن بیفتد. پس از آن خورشت قورمه سبزی آماده سرو با برنج زعفرانی است.
نکاتی برای بهتر شدن خورشت قورمه سبزی نذری
آب قلم گاو میتواند خورشت قورمه سبزی خوش طعم کند. همچنین به غذای شما لعاب میدهد. البته این میزان نباید افزایش پیدا کند زیرا برای بیماران قلبی مناسب نیست.
خورشت قورمه سبزی باید به آرامی آماده شود. به همین خاطر در تهیه آن عجله نکنید و اجازه دهید جا بیفتد.
برای خوش طعم شدن این غذا میتوانید از پودر سیر، مقداری ریحان تازه خرد شده و همچنین کم شنبلیله استفاده کنید.
برای اینکه خورشت شما روغن بیندازد میتوان در انتها چند تکه یخ اضافه کرد.