
یک پژوهشگر مسائل فرهنگی و اجتماعی گفت: ملت ایران، علاوه بر این که حقیقت دین اسلام را مدیون امام حسین(ع) است، صیانت از ایران اسلامی را از آن حضرت دارد.
حجت الاسلام جلال نوری کاخکی به خبرنگار معارف گفت: همانگونه که امام خمینی (ره) فرمودند هر چه داریم از محرم و صفر است. این موضوع نشان می دهد عزاداری ها و عشق مردم به سیدالشهدا (ع)، فرهنگ و مکتب شهادت را در جامعه نهادینه کرده و فرهنگ ایثار، فداکاری و عشق برای مبارزه وطن را در قلوب ملت ایران زنده نگاه داشته است.
وی افزود: طبق نظرسنجی در زمان جنگ تحمیلی هشت ساله، حدود ۹۰ درصد افرادی که جبهه می رفتند، انگیزه دینی و معنوی برای دفاع از اسلام داشتند و به عشق امام حسین (ع) به مناطق جنگی می رفتند؛ با جان و دل، رنج اسارت و جانبازی و در نهایت فیض شهادت را قبول می کردند. بنابراین ملت ایران، هم حقیقت دین اسلام و هم صیانت از وطن ایران اسلامی را مدیون سید الشهدا (ع) است.
نوری اضافه کرد: اگر فرهنگ جبهه و شهادت توانست این نظام اسلامی را در مقابل ماشین جنگی صدام که تقریبا تمام دنیا از او حمایت می کردند، حفظ کند، فقط به خاطر عشق حسینی (ع) بود. زیرا عمده فداکاریهای رزمندگان اسلام و شهدا بر مدار همین فرهنگ عاشورایی و به وسیله همین مرثیه ها و عزاداری ها بوده است.
وی با اشاره به شهادت فرماندهان سپاه در حمله رژیم صهیونی گفت: فرماندهان شهید در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اسرائیل و آمریکا، بارها طی مصاحبههای خود آرزوی شهادت و این که خاتمه کارشان با شهادت باشد را مطرح کردهاند. این امر بیانگر همین فرهنگ عاشورایی و بسیار ارزشمند و گرانقدر است؛ آن قدر که بسیاری از نسل جدید و جوان جامعه، اکنون متوجه می شوند چه فرماندهان و بزرگانی داشتیم که با ایثار جان و فداکاری های فراوان امنیت و اقتدار دفاعی و استقلال میهن اسلامی را حفظ کرده و موجبات اقتدار نظام اسلامی را فراهم آوردند.
این کارشناس مذهبی افزود: ماه محرم مثل ماه مبارک رمضان می تواند معنویت را تقویت کند و باید با معرفت و عشق، هم عبودیت و ایمان را تقویت کنیم و هم عرض ادب به ساحت سیدالشهداء را داشته باشیم. بر همین اساس لباس های مشکی، نصب پرچم سر در خانه و کوچه و گریهها و عزاداری های عاشقان حسینی و انسان های اهل بصیرت در ماه محرم باید رنگ و بوی اخلاص حسینی داشته باشد.
وی ادامه داد: امام حسین (ع) فرمود «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ وَ هَمُّهُ لَنَا عِبَادَة؛ نفس کشیدن انسان غمگین به خاطر ظلمی که به ما شده، تسبیح است و اندوه او در نزد ما عبادت است». شبیه این روایت رسول اکرم (ص) است که در خصوص ماه مبارک رمضان فرمودند «نومکم فیه عباده، انفاسکم فیه تسبیح؛ خواب شما در ماه رمضان عبادت و نفس کشیدن شما تسبیح محسوب می شود». بنابراین موضوع عزاداری سیدالشهدا (ع) به حقیقت دینداری و معنویت عرفانی انسان باز می گردد.
نوری اضافه کرد: اگر توجه به نهضت حسینی و قیام عاشورا که برای احیای دین اسلام صورت گرفت، وجود نداشت و این قیام برپا نمی شد، چیزی از اسلام باقی نمانده بود. بنابراین موضوع شهادت امام حسین (ع) و یارانش با اصل اسلام برابری میکند؛ همانطور که در دعای عرفه، معرفت شناسی توحیدی و معارف بلند خداشناسی و انسان شناسی را به ما می آموزد.
دینداری خالصانه مومن در جهاد است
نوری اظهار داشت: حال اگر کسی وارد مجلس امام حسین (ع) می شود و در این در ماه محرّم، برای مظلومیت سالار شهیدان هر حرکتی می کند، قدمی بر می دارد، آهی میکشد، همه رنگ و بوی عبادت دارد. زیرا عبادت بدون کرامت نفس، عبادت بدون توحید و جهاد و بدون معرفت معنا ندارد و دینداری خالصانه انسان مومن در جهاد فی سبیل الله، شجاعت در بیان حق و دفاع از اسلام خلاصه می شود.
وی افزود: اگر برخی فقط به بخش عبادت دین توجه کنند، در واقع این دینداری محافظه کارانه برای کسب ثواب یا فرار از عقوبت جهنم است که فضیلتی ندارد اما آن دینداری ارزشمند است که حضرت علی (ع) فرمودند «قوم عبدوا الله حباً» یعنی از روی عشق و ایمان با تمام وجود که همان جهاد، ایثار و مکتب شهادت است.
این کارشناس مذهبی با اشاره به آیه ۱۳۸ سوره بقره تاکید کرد: این نوع عزاداری بخشی از سبک زندگی و نگرش قرآنی است که باید همه کارهای انسان رنگ و بوی خدایی داشته باشد و چه زیبا خداوند می فرماید «صِبْغَةَ اللَّهِ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَةً وَنَحْنُ لَهُ عَابِدُونَ؛ این است نگارگری الهی و کیست خوشنگارتر از خدا و ما او را می پرستیم».