
نوحه و علمهای سیاه عزاداران، کوچهپسکوچههای تبریز را در روز عاشورا پر کرده است، مکتب امام حسین (ع) برای این شهر نه فقط آیینی برای سوگواری، بلکه یک فرهنگ پویا برای ایستادگی در برابر ظلم و دفاع از وطن است.
به گزارش هیچ یک _ شهر تبریز از دیرباز یکی از کهنترین پایگاههای عزاداری امام حسین (ع) در ایران محسوب میشود و آیینهایی چون دستههای عزاداری بازار تبریز، شاخسیهای ۱۰ شب محرم، چایخانههای نذری و روضههای خانگی، ریشههایی چندصدساله در حافظه جمعی مردم این دیار دارند.
تبریز نه فقط در روزهای محرم که در سرتاسر سال، تنفسش با مکتب سیدالشهدا(ع) گره خورده است و تنها یک شهر عزادار نیست بلکه شهری است که “حسینی بودن” را همچون یک «شیوه زیست» و «سبک مقاومت» آموخته است.
عاشورای حسینی، تنها یک واقعه تاریخی نیست بلکه معیاری برای حقطلبی، ایثار و ایستادگی در برابر ظلم است، مردم تبریز، در گذر زمان، این آموزه را از درون هیاتها و مجالس روضه بیرون کشیده و آن را به کنشهای تاریخی و میهن دوستانه بدل ساختهاند از دوران مشروطه تا دفاع مقدس، از قیام ۲۹ بهمن تا مقاومت در برابر تهدیدات خارجی و جنگ ۱۲ روزه تحمیلی مکتب امام حسین(ع) در رگهای این شهر جاری است.
در روزهایی که ایران، آماج حملات مستقیم رژیم صهیونیستی قرار گرفت، مردم تبریز بار دیگر نشان دادند که آموزههای عاشورا در این دیار، به سنتی زنده و مقاوم تبدیل شده است و مردم این شهر با بصیرت، شور و شعور حسینی ایستادگی کردند و جنگ ۱۲ روزه، بازتابی از یک حس دینی و ملی و بازخوانی مکتب حسین در عصر موشک و رسانه بود.
محرم امسال همزمان با آغاز آتش بس در این جنگ تحمیلی فرا رسید و سوگواری امام حسین(ع) با شعوری مضاعف همراه شد گویی عاشورا در برابر چشمان مردم تکرار میشود، این عزاداری ها، تبدیل به بیعتی دوباره با آرمانهای کربلا شد و هر قدم در دستهها، هر اشک بر گونه و هر نذر در کوچه، پژواکی از شعار «هیهات منالذله» است.
پرچمهای یا حسین(ع) دستههای عزاداری، همچون بیرقهای مقاومت به نشانه عزت ملتی بدل شده است که حتی در میان تهاجم دشمن، از اعتقاد و خاک کشور خود عقبنشینی نکرد.
تبریز، شهری است که عاشورا را تنها در دهم محرم خلاصه نکرده است، عاشوراهای بسیاری در تاریخ این شهر تکرار شده است مردمی که در برابر گلوله و تحریم، جنگ و تهدید و تحقیر و تفرقه ایستادهاند، این مردم میدانند که اگر امروز حسینوار نایستند، فردا یزیدیان زمان، خاک و ایمان و هویتشان را به یغما خواهند برد.
عاشورا هنوز زنده است
محمد رحمانی، یکی از اصناف تبریزی است که از دوران کودکی در دسته جات بازار تاریخی تبریز پرورش یافته است، او به ایرنا، میگوید: من از کودکی در دسته جات بازار بزرگ تبریز سینه زدهام، این عزاداریهای که هرساله تکرار میشود، فقط برای گریه نیست، بلکه برای فهمیدن راه حسین(ع) است.
وی میافزاید: ما امروز همچون دوران دفاع مقدس در برابر دشمنان ایران با همین مکتب حسینی ایستادهایم، وقتی اسرائیل به کشورمان حمله کرد، جوانان ما پای کار بودند، این یعنی عاشورا زنده است، مکتب امام حسین(ع) به ما میگوید که نترسید و حتی اگر تنها ماندید، عقب ننشینید.
مکتب امام حسین(ع) به ما یاد داده تا بیتفاوت نباشیم
خانم بالایی یکی از اقشار فرهنگی نیز به ایرنا، میگوید: من هر روز محرم با ۲ فرزندم به هیات میآیم، ما باید فرزندانمان را با مفاهیم عاشورا و کربلا بزرگ کنیم زیرا که عاشورای حسین به ما معنای شجاعت، و دفاع از حق را یاد میدهد.
وی میافزاید: مکتب امام حسین(ع) به ما یاد داده تا بیتفاوت نباشیم، اگر امروز در برابر ظلم و تجاوز به کشور ما و دیگر کشورهای مظلوم برادر همچون غزه ساکت باشیم، یعنی معنای عاشورا را نفهمیدهایم.
مکتب امام حسین (ع) در تبریز، فقط در روضهها و هیاتها زنده نیست بلکه در خون غیرت مردم هم جاری است، عاشورا، برای این مردم، تمرین زندگی با شرافت، غیرت و مسئولیت است، در روزگار جنگ رسانهای، تجاوز نظامی و فشار اقتصادی، این مردم بار دیگر ثابت کردند که آموزههای حسینی، نسخهای برای امروز نیز هست.
این مردم در عصر موشک و ترس و تحریم همچنان در قامت یک ملت ایستادهاند همانگونه که زینب (س) پس از ماجرای کربلا پشت برادرش ایستاد، این ایستادگی، همان وعدهای است که در روز عاشورا داده شد، کربلا در کربلا می ماند از زینب (س) نبود، و در نهایت خون بر شمشیر پیروز است.