
خورشت قیمه محرم یکی از غذاهای معروف و محبوب در این ماه است که در پایان عزاداری بین عزاداران توزیع میشود. در این مطلب تلاش داریم نحوه پخت این غذای خوش طعم را برای شما آموزش دهیم.
گروه هیچ یک زندگی – پخت غذاهای نذری در ماه محرم معمولا با شروع این ماه در بین هیاتهای عزاداری از سالیان گذشته رواج دارد. با توجه به اینکه تعداد افراد شرکت کننده در این هیاتها بالای ۵۰ نفر است بنابراین پخت این غذا با غذاهای معمول در خانه کمی متفاوت و نوعی هنر محسوب میشود. اگرچه این تعداد ممکن است تا ۵۰۰ نفر نیز افزایش یابد در نتیجه میزان مواد اولیه از جمله گوشت و لپه به عنوان عناصر اصلی در قیمه نذری به نسبت تغییر کرده و همچنین ظروف پخت آن کمی متفاوت خواهد بود.
ما در این سرویس آشپزی طرز تهیه این نوع از غذا را با جزئیات به شما آموزش میدهیم.
مواد لازم خورش قیمه نذری برای ۲۰۰ نفر
گوشت خورشتی (گوسفند یا گوساله): ۲۰ کیلوگرم
لپه خام: ۲ و نیم کیلوگرم
پیاز خام (برای پیاز داغ): ۸ کیلوگرم
رب گوجه فرنگی: ۴ کیلوگرم
فلفل قرمز، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
لیمو عمانی: ۵۰ عدد (به ازای هر ۴ نفر۱ لیموعمانی)
(زعفران دم کرده غلیظ): ۱ قوری کوچک
گلاب: ۱۵ قاشق غذاخوری
هل: ۱۰ عدد (اختیاری)
چوب دارچین لولهای: ۱۰ عدد
سیب زمینی خام: ۱۵ کیلوگرم
روغن مایع سرخ کردنی: به مقدار لازم
مقدار برنج خام برای ۲۰۰ نفر: ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه برای این غذا ۳۰ دقیقه و مدت زمان برای پخت خورشت ۳ الی ۴ ساعت پیشبینی میشود.
مراحل طرز تهیه قیمه نذری محرم
بخش اول
پس از شستن لپهها آن را در یک ظرف ریخته و آن را با آب پر کنید تا برای چند ساعتی خیس بخورند. در طی این مدت آب آن را عوض کنید تا از ایجاد نفخ جلوگیری کند.
بخش دوم
در این بخش پیازهایی را که از قبل خرد کردهاید، در ظرفی که قرار است خورشت قیمه در آن بارگذاری شود به همراه روغن تفت دهید.
بخش سوم
وقتی رنگ پیازها طلایی شد، رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کرده و به همراه پیازها تفت دهید. حالا میتوانید زردچوبه را نیز به آن بیافزایید. دوباره آن را تفت دهید. در عین حال میتوانید با این اقدامات فلفل قرمز و سیاه را نیز اضافه کنید.
بخش چهارم
گوشتها را که از قبل خرد کردهاید به مواد تفت داده شده اضافه کنید. به محض تغییر رنگ گوشتها، چوبهای دارچین را درون این مواد بریزید و دوبار تفت دهید. لپه خام را که از قبل در آب خیس کردهاید به این مواد ترکیبی اضافه کنید و آن را هم بزنید.
بخش پنجم
در این مرحله آب جوش را باید به مواد تهیه شده اضافه کنید. آب جوش باید به اندازهای باشد که روی گوشت و لپه رو کاملا بپوشاند. در نظر داشته باشید کف جمع شده پس از جوشیدن آب در قیمه را حتما جمعآوری کرده و دور بریزید. فراموش نکنید که گوشت و لپه بین ۲ ساعت تا ۲ ساعت و نیم بپزد.
بخش ششم
پس از اینکه گوشت و لپه به طور کامل پخت، به خورشت نمک، زعفران و لیمو عمانی ( که از قبل آن را چند سوراخ کردهاید و یک ساعت در آب گرم قرارداده اید) اضافه کنید.
بخش هفتم
در این بخش به مدت نیم ساعت خورشت قیمه را بر روی شعله کم قرار دهید تا حسابی جا بیفتد. ۱۵ دقیقه پیش از پایان زمان، گلاب و چند دانه هل به آن اضافه کنید.
بخش هشتم
به یاد داشته باشید که سیب زمینی بعنوان بخشی جدایی ناپذیر از غذای قیمه است. پس در کنار انجام تمامی این امور، سیب زمینیهای خلالی شده را در ظرفی جداگانه که حاوی روغن داغ است، سرخ کنید.
بخش پایانی
پس از پایان زمان مورد نظر و پخت خورشت، چوبهای دارچین که پیش از این در خورشت ریخته بودید را خارج کنید. حالا میتوانید قیمه محرم را با سیب زمینیهای سرخ شده و برنج آماده شده سرو کنید.
چند نکته مهم را فراموش نکنید
مقدار و نسبت مواد اولیه برای تهیه قیمه با کاهش یا افزایش عزاداران در هیات تغییر میکند. مثلا برای ۵۰ نفر شما باید این مواد را تا یک چهار کاهش دهید.
معمولا پودر دارچین رنگ قیمه شما را تیره میکند. برای خوشرنگ شدن قیمه محرم حتما از چوب دارچین استفاده کنید
استفاده از آب لیمو رنگ خورشت قیمه را تغییر میدهد. تلاش کنید از آن استفاده نکنید.
اگر خورشت شما کمی تلخ شد، میتوانید یک سیب زمینی خام را پوست کنده و با چند برش به خورشت اضافه کنید تا تلخی آن را کم کند.
به یاد داشته باشید بهترین ظرف برای پختن قیمه نذری، ظروف مسی یا روحی هستند.
تفت دادن لپه به همراه گوشت و پیاز مانع از له شدن آن خواهد شد.