
گروهی از پژوهشگران براساس بررسیهای جدید خود به این نتیجه رسیدهاند که رمزگشایی زبان دلفینها میتواند به برقراری ارتباط با موجودات فرازمینی کمک کند.
به گزارش هیچ یک _ موجوداتی روی زمین وجود دارند که ممکن است سرنخهایی را درباره گفتوگو با هوش فرازمینی به ما بدهند. یک گروه از این موجودات، دلفینها هستند که به اجتماعی بودن و باهوش بودن شهرت دارند.
به نقل از اسپیس، رقابت «کالر دولیتل چلنج»(Coller Dolittle Challenge) اولین جایزه سالانه ۱۰۰ هزار دلاری خود را به پژوهش برای تسریع پیشرفت به سوی ارتباط دوطرفه بین گونهای اهدا کرد. این جایزه با ارزش برابر هر سال اهدا خواهد شد تا زمانی که یک گروه پژوهشی بتواند راز ارتباط بین گونهای را رمزگشایی کند.
گروه برنده امسال کشف کردهاند که سوت دلفینها میتواند مانند کلمات عمل کند و معانی متقابلا قابل درک و متناسب با هر محتوا را داشته باشد.
گروه برنده توسط «لیلا صایغ»(Laela Sayigh) از «موسسه اقیانوسشناسی وودز هول»(WHOI) سرپرستی میشود. این گروه پژوهشی در حال مطالعه جامعه «دلفینهای بینیبطری»(Bottlenose dolphin) ساکن در آبهای ساراسوتا ایالت فلوریدا هستند.
آنها به دنبال سوتهای «غیر معروف» بودند که تقریبا ۵۰ درصد از سوتهای تولیدشده توسط دلفینهای ساراسوتا را تشکیل میدهند. سوتهای غیر معروف با سوتهای معروف که بیشتر مورد بررسی قرار گرفتهاند و صداهایی ارجاعی و شبیه به نام هستند، تفاوت دارند.
گروه صایغ از چند «آبلرزهیاب» یا «هیدروفون»(Hydrophone) فنجانی مکشی و غیر تهاجمی استفاده کردند که در طول ارزیابیهای منحصربهفرد سلامتی دلفینها روی آنها قرار میدادند. آنها از برچسبهای صوتی دیجیتال نیز استفاده کردند.
سایغ گفت: دلفینهای بینیبطری مدتهاست که پژوهشگران حوزه ارتباطات حیوانات را مجذوب خود کردهاند. پژوهش ما نشان میدهد که این سوتها میتوانند مانند کلماتی عمل کنند که توسط چندین دلفین تولید میشوند.
سایغ و گروهش اکنون میتوانند از یادگیری عمیق برای رمزگشایی و تحلیل سوتها استفاده کنند.
اما همه این ماجراها چه ارتباطی با هوش فرازمینی دارند؟ سایغ گفت: علاقه من به یادگیری نحوه ارتباط دلفینها با یکدیگر بسیار زیاد است اما میدانم که افراد دیگری در دنیای ارتباطات حیوانات نیز به این موضوع علاقهمند هستند.
یکی از این افراد، «آریک کرشنباوم»(Arik Kershenbaum) دانشیار و مدیر مطالعات «کالج گیرتون»(Girton College) دانشگاه کمبریج است. کرشنباوم نویسنده کتاب «راهنمای جانورشناسان برای کهکشان: آنچه حیوانات روی زمین درباره بیگانگان و ما فاش میکنند» است.
کرشنباوم توضیح داد که این کتاب درباره حیات روی زمین است و حیات روی زمین تنها چیزی است که باید آن را بررسی کنیم. همچنین، کرشنباوم در تهیه یک گزارشی برای کارگاهی در «موسسه جستوجوی هوش فرازمینی»(SETI) با عنوان «آنچه مطالعات حیوانی میتوانند درباره شناسایی پیامهای هوشمند بیرون از زمین به ما بگویند» مشارکت داشت.
کرشنباوم و همکارانش در گزارش موسسه SETI نتیجه گرفتند که بررسی ارتباط حیوانات، نزدیکترین راه ممکن به مطالعه سیگنالهای فرازمینی است؛ البته تا زمانی که چنین سیگنالهایی واقعا دریافت شوند.
آنها در گزارش خود نوشتند: بسیاری از چالشهای پیش روی تحقیقات SETI مشابه چالشهایی هستند که پیشتر در بررسی رفتار حیوانات و ریشههای تکاملی زبان انسان به آنها پرداخته شده است. در واقع، تکامل زبان روی زمین ممکن است در واقع توسط اصول مشابه با اصول حاکم بر حیات در سیارات دیگر هدایت و محدود شده باشد.
این گروه پژوهشی، ایجاد یک پایگاه داده بزرگ بین گونهای از سیگنالهای ارتباطی را پیشنهاد دادهاند که در دسترس همه اعضای موسسه SETI و پژوهشگران رفتار حیوانات قرار گیرد.
علاوه بر این، آنها پیشنهاد کردند که تجهیزات، الگوریتمها و نرمافزارهای مورد استفاده برای تحلیل این سیگنالها برای اعمال روی مجموعه دادهها در دسترس عموم قرار بگیرند؛ به طوری که مطالعات تطبیقی بتوانند نهایت استفاده را از تخصص جوامع زیستشناسی، ریاضی، زبانشناسی و ستارهشناسی ببرند.