
رسانههای آمریکایی با اشاره به مقاصد سفر خارجی «دونالد ترامپ»، هدف وی را از انتخاب کشورهای عربستان، قطر و امارات، تجارت دانسته و استدلال کردند که تمرکز بر داد و ستد و اقتصاد در واشنگتن، جای رویکرد استراتژیک و دیپلماتیک را گرفته است.
روزنامه واشنگتن پست، انتظار میرود سفر قریب الوقوع ترامپ به خاورمیانه در درجه اول بر تقویت روابط تجاری متمرکز باشد. رئیسجمهوری آمریکا قصد دارد امروز دوشنبه در یک سفر چهار روزه از عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی بازدید کند که پیشبینی میشود به شدت بر معاملات تجاری و سرمایهگذاریهای جدید در این منطقه نفتخیز متمرکز باشد.
این روزنامه پرشمارگان آمریکایی، سفر به کشورهای ثروتمند خاورمیانهای که نخستین بازدید خارجی ترامپ در دولت دوم وی محسوب میشود را نشاندهنده اولویتهای رئیسجمهوری آمریکا و قصد وی برای کماهمیت جلوه دادن متحدان دیرینه واشنگتن توصیف کرده که بر اساس سنت قدیمی معمولا اولین مقاصد خارجی بودند. این سفر همچنین نشاندهنده علاقه ترامپ به منطقه، ثروت آن و شکوهی است که کشورهای میزبان قصد دارند برای او به نمایش بگذارند. علاوه بر این، برنامه ریزی این دیدار در گرماگرم نگرانیهای امنیتی منطقهای از جمله وضعیت غزه، برنامه هستهای ایران و هدف دیرینه ترامپ برای میانجی گری در عادی سازی روابط میان عربستان سعودی و رپیم صهیونیستی صورت میگیرد.
مشاوران کاخ سفید نیز تائید کردهاند که در طول این سفر چهار روزه، مسائل امنیتی محور اصلی گفتوگوها نخواهد بود که خود گواه دیگر تمرکز رئیسجمهوری ایالات متحده بر معاملات تجاری و سرمایهگذاری است.
موضوع غیرمعمول دیگر این سفر از دیدگاه تحلیلگر این روزنامه، آن است که ترامپ قصد ندارد در طول این سفر از سرزمینهای اشغالی بازدید کند که بیاعتنایی به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل است.
نویسنده این مطلب همچنین خاطرنشان کرده است که بازدید امروز ترامپ از ریاض، ادامه سفر اریک ترامپ پسر رئیسجمهور است که در هفتههای اخیر از قطر و امارات متحده عربی بازدید کرد تا بر معاملات مربوط به املاک و مستغلات خانواده ترامپ و سرمایهگذاریهای ارز دیجیتال نظارت داشته باشد.
واشنگتن پست یادآور شده است که ترامپ اگرچه ماه گذشته برای مراسم تشییع پیکر پاپ فرانسیس یک سفر شبانه غیرمنتظره به ایتالیا داشت، اما سفر امروز وی به خاورمیانه نخستین سفر بینالمللی دولت دوم وی بشمار میرود.
ریچارد هاس دیپلمات شناخته شده آمریکایی و رئیس بازنشسته شورای روابط خارجی در مورد این سفر به واشنگتن پست گفت: «تمرکز این سفر بر تجارت و اقتصاد است. این سفر به شما میگوید که دولت ترامپ نخستین دولت در دوران مدرن است که به جای رویکرد استراتژیک یا دیپلماتیک، رویکردی عمدتا اقتصادی و تجاری در پیش گرفته است».این روزنامه در ادامه این تحلیل استدلال کرده است که ترامپ با انتخاب عربستان سعودی به عنوان اولین مقصد در سال جاری بالاترین پیشنهاد را در نظر گرفته است؛ به این ترتیب که با سفر به این کشور ثروتمند خاورمیانه ای در گام نخست، ریاض هم سرمایهگذاری خود را در ایالات متحده افزایش دهد.
سی ان ان: سفر ترامپ به ۳ کشور ثروتمند جهان؛ در فهرست آرزوهای آنها چه چیزهایی وجود دارد؟
شبکه تلویزیونی سی ان ان نیز در مطلبی با پرداختن به نخستین مقاصد خارجی دولت ترامپ آن را پاداشی برای سه کشور حاشیه خلیج فارس دانسته که علاوه بر تعهد برای سرمایهگذاری های تریلیونها دلاری در ایالات متحده، میانجی بسیاری از درگیریها از غزه تا اوکراین هستند.نویسنده این مطلب با تاکید بر ثروت این سه کشور حوزه خلیج فارس، آورده است که عربستان، قطر و امارات در این سفر برای تبدیل نفوذ خود به دستاوردهای ملموس با یکدیگر رقابت دارند.
این رسانه آمریکایی سپس به رویکرد معاملهگرایانه ترامپ در سیاست خارجی اشاره و اضافه کرده است که با توجه این خط مشی، سه کشور یاد شده حرفهای زیادی برای گفتن دارند.
حسن الحسن عضو ارشد سیاست خاورمیانه «موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک» در بحرین در این زمینه به سیانان گفت: «در کتاب ترامپ، کشورهای خلیج فارس همه معیارهای لازم را دارند. آنها متعهد میشوند که تریلیونها دلار در اقتصاد ایالات متحده سرمایهگذاری کنند و مبالغ هنگفتی صرف خرید سامانههای تسلیحاتی ساخت آمریکا کنند. و در ازایش کشورهای خلیج فارس مایل به تثبیت و رسمیت بخشیدن به مواضع خود به عنوان شرکای امنیتی و اقتصادی قطعی ایالات متحده و کسب حداکثر منافع هستند».
تحلیلگر سی ان ان معتقد است که روابط ایالات متحده و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از زمان بازگشت ترامپ به قدرت به طور قابل توجهی بهبود یافته است. به عبارتی عربستان و امارات که از بیتوجهی دولت جو بایدن به نیازهای خود ناامید شده بودند، اکنون به دنبال تنوع بخشیدن به روابط نظامی، فناوری و اقتصادی هستند و با بازگشت دوباره ترامپ به کاخ سفید چیزی میبینند که یکی از مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس آن را «فرصتی تکرارنشدنی» برای رسیدن به اهداف نامید.
ابتسام الکتبی بنیانگذار و رئیس اندیشکده «مرکز سیاست امارات در ابوظبی» نیز در همین زمینه تشریح کرد: «از دیدگاه کشورهای ثروتمند حوزه خلیج فارس، اکنون زمان تقویت روابط با واشنگتن و حتی کسب امتیازات بیشتر در روابط با قدرتمندترین کشور جهان است».