
کلمات میتوانند تاثیر پیام تبلیغاتیتان را کاهش یا افزایش دهند
هیچ یک، اگر پیامهای تبلیغاتیتان قدرتمند نباشند و به دست مخاطبان مناسب خود نرسند، نمیتوانید به نتایجی دست پیدا کنید که انتظارش را داشتید. به عبارت دیگر، هزینهای را که صرف بازاریابی کردهاید، از دست خواهید داد و هیچ فروشی نخواهید داشت. هیچ مالک کسبوکاری دلش نمیخواهد این اتفاق برايش بیفتد!کلمات قدرت زیادی دارند، بنابراین باید به شکل هوشمندانهای از آنها در تبلیغاتتان استفاده کنید. کسانی که به طور حرفهای در زمینه تبلیغات کار میکنند، متون تاثیرگذاری را برای پیامهای تبلیغاتی مینویسند که مشتری به خوبی با آنها ارتباط برقرار میکند و انگیزه میگیرد که دست به کار شود؛ اما اگر نتوانید با یک شرکت تبلیغاتی حرفهای کار کنید چه؟ اگر مطمئن نباشید که تبلیغاتچی موردنظرتان به اندازه کافی حرفهای است چه؟خوشبختانه نظریات و ابزارهایی وجود دارند که میتوانید بیاموزید و از آنها استفاده کنید تا خودتان پیامهای تبلیغاتی حرفهای بنویسید یا مطمئن شوید که تبلیغاتچیتان بهترین پیام ممکن را به شما تحویل میدهد. کلمات به روشهای گوناگونی ممکن است پیام تبلیغاتیتان را خراب کنند اما به سادگی و با یادگیری موارد زیر میتوانید اشتباهات را اصلاح کنید.
1- از کلمات زیادی استفاده کردهاید.
پژوهشها نشان دادهاند که بازه توجه مردم چیزی حدود 8 ثانیه است! پس مطمئن شوید که پیام تبلیغاتیتان وقت زیادی را از مردم نمیگیرد. این موضوع برای مخاطبان جوانتر اهمیت بیشتری نیز دارد. بازه توجه نسل هزاره به پیامهای تبلیغاتی فقط و فقط 5 ثانیه است!
نکته مهم این است که تکتک کلماتی را که حضورشان در پیام تبلیغاتی ضروری نیست، با بیرحمی تمام حذف کنید، وگرنه ممکن است زمان و هزینهای که صرف بازاریابی کردهاید، نتیجهبخش نباشد و مردم حتی پیامتان را نخوانند و از آن رد شوند. بروید سر اصل مطلب. کلمات اضافی، مانند «واقعا» یا «خیلی» را حذف کنید تا متن ساده باقی بماند. داستان طولانی تعریف نکنید. فراموش نکنید که فقط 5 تا 8 ثانیه فرصت دارید. این فرصت را از دست ندهید. یک تکنیک حذف لغات اضافی این است که وقتی پیام تبلیغاتیتان را نوشتید، یک خودکار قرمز بردارید و سعی کنید 30 درصد متن را کاهش دهید. در این روش شما باید غیرضروریترین کلماتی را که میبینید، خط بزنید تا لغات باقیمانده تاثیرگذاری بیشتری پیدا کنند.
2- از لغات تخصصی استفاده کردهاید.
کلمات سخت و تخصصی جایی در پیامهای تبلیغاتی ندارند، مگر اینکه در حیطه بسیار خاص و منحصربهفردی مشغول به فعالیت باشید. البته حتی در چنین شرایطی نیز مشتریان ترجیح میدهند سادهتر صحبت کنند و خود را خیلی درگیر اصطلاحات پیچیده نکنند.
یکی از مهمترین مولفهها در هنگام نوشتن پیامهای تبلیغاتی این است که مخاطب خود را درک کنید و پیامی بنویسید که به خوبی توجهش را جلب کند. مهم نیست که شما عاشق پیچیده حرفزدن هستید! اگر مشتریانتان نتوانند پیامتان را درک کنند، هیچ نتیجهای نخواهید گرفت.نوشتهتان را بازبینی کنید و کلمات و اصطلاحات سخت و تخصصی را پیدا کنید. آیا این لغات، درک پیام را برای مشتریان ساده کرده یا فقط حواسشان را از منظور اصلی شما پرت میکند؟ این لغات را با مترادفهای سادهتری جایگزین کنید، مگر اینکه معنای خاصی برای مشتریتان داشته باشند.
3- از ضمایر اشتباهی استفاده کردهاید.
پیامهای تبلیغاتی عالی، مخاطب را مدنظر قرار میدهند، نه اینکه بخواهند در مورد شرکت، محصولات یا خدماتی که ارائه میشود، حرف بزنند. بنابراین پیام شما به جای ضمایر اولشخص (من، ما، -م، -مان)، باید از ضمایر دومشخص استفاده کند (تو، شما، -ت، -تان).
واقعیت این است که کسی به شما اهمیت نمیدهد. نکته مهم برای مشتری این است که محصولات یا خدماتتان بتواند کمکی به آنها کرده یا زندگیشان را سادهتر کند. این در واقع قاعده اصلی بازاریابی است که میگوید: «محصول یا خدمات شما مهم نیستند؛ بلکه توانایی آنها در برطرفکردن نیازهای مشتریان است که اهمیت دارد.» اگر پیامهایتان حول محور «شما» نوشته شوند، به موفقیت چشمگیری دست نخواهید یافت.برای حلکردن این مشکل نگاهی به پیام تبلیغاتیتان بیندازید و دور ضمایر اولشخص استفادهشده و مواردی که در مورد خودتان یا کسبوکارتان گفتهاید، خط بکشید. حالا ببینید که چطور میتوانید این اطلاعات را طوری تغییر دهید که به مشتری و رفع نیازهای او بپردازد.
4- از کلمات احساسی استفاده نکردهاید.
آیا پیام تبلیغاتی شما مشتریان را به طور احساسی درگیر میکنند؟ اگر اینطور نیست، بهتر است آن را طوری بازنویسی کنید که احساس خاصی به مشتریان بدهد. پیامی که بتواند واکنش احساسی مردم را برانگیزد، کارآمدترین نوع پیام تبلیغاتی است. چرا؟ چون حداقل بخشی از دلیل مشتریان برای خرید یا استفاده از محصول یا خدمات شما به احساساتشان بستگی دارد.
5- از جملات مجهول استفاده کردهاید.
وقتی که بودجهای را به نوشتن پیامهای تبلیغاتی اختصاص میدهید، میخواهید که مشتریانتان را ترغیب به اقدام و خرید محصولات خود بکنید. این پیام باید شامل فراخوانی باشد که به مردم انگیزه کافی را برای خرید بدهد. با این حال، اشتباهات کوچکی مانند استفاده از لحن مجهول در ساختار جملات میتواند تاثیر منفیای بر نتایج بگذارد.در جملات مجهول عملی روی فاعل جمله انجام میشود (توپ (به وسیله علی) شوت شد)، اما در جملات معلوم، این فاعل است که کاری را انجام میدهد (علی توپ را شوت کرد). آیا میخواهید مردم واقعا دست به کار شوند یا فقط به اقدامکردن فکر کنند؟ تکلیفشان را معلوم کنید و ساختار جملات را به شکل معلوم (نه مجهول) بنویسید.درستکردن این اشتباه نیازمند این است که کمی ساختار جملات را تغییر دهید. پیامتان را بخوانید و جملاتی را که با لحن مجهول نوشته شدهاند، با جملات معلوم جايگزين کنید. در نظر داشته باشید که ایجاد حس ضرورت و محدودبودن بازه زمانی میتواند بازدهی نتایجتان را بالاتر هم ببرد.